sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Kevään kurssisatoa

Maaliskuun lopulla oli jälleen paripäiväinen Kansalaisopiston kurssi, jonne olin onneksi onnistunut ilmoittautumaan ajoissa. Odotukset oivat jälleen korkealla - ja mielessä huonekalut! Ne ovat projekteina sellaisia, joihin on ihana uppoutua koko päiväksi . Ja tällä kertaa se toteutui lauantain osalta ihan kirjaimellisesti, sillä lopettelin korituolin tekoa noin yhdeksän aikaan illalla...

Olen kerran aiemminkin punonut korituolin ja tiesin siis kokemuksesta, että tähän projektiin menee koko päivä. Ja tiesin tarvitsevani roppalaupalla kärsivällisyyttä punomiseen, kun sivusta  näkee kuinka paljon kaikki muut sillä aikaa saavat tehtyä....

Hektisen viikon vuoksi en edes ehtinyt kauppaan ostamaan sopivaa materiaalia, vaan ostin sitä kurssikaveriltani Marjalta. Olin ajatellut käyttää helmilankaa, mutta Marjalla oli täydellisen väristä ohutta 1mm paperinarua, johon ihastuin ensi näkemältä.

Tästä se lähti: pahvinen istuin, johon tein reiät rautalankoja varten "nypläyspiikillä". Olisi ollut hyä tässä vaiheessa käsitellä pahvin reunat pikaliimalla - siis olisi :-)  Rautalankani on kukkakaupasta ostettua - pikkaisen turhan paksua, mutta se ei haittaa tämän narun kanssa. Tämäntyyppinen valmiiksi suora rautalanka toki helpottaa punomista aika lailla.

Kun rautalangat olivat paikallaan, ne pysyvät kohdillaan istuimen alapuolella laitetun maalarinteipin avulla.



Kun punominen aloitetaan, kiinnitetään ensimmäiset kerrokset liimalla. Ja sitten vaan kerrosta toisen perään... Tiiviisti, niin näyttää hyvältä. Tiivistämisessä tuo "nypläyspiikki" on tosi hyvä!


Punoessa oli aikaa miettiä, millaisen yläosan tuoliin tekee - halusin kokeilla tällaista "reikämallia". Reiän kohdalle laitetaan pala pahvia, kun sitä kohtaa punotaan. Käsinojien muotoilu tuotti päänvaivaa, enkä ole täysin tyytyväinen niiden muotoon.


Otin vaarin opettajamme  Johannan hyvästä vinkistä, että jalat kannattaisi punoa eikä vain pyöritellä narua, koska rautalankani ovat paksut. Niistö tuli punomalla paljon kauniimmat!


Jalat ovat valmiina ja sitten loppusuoralle. Liimaa - kuivumista ja sitten ylimääräisten rautalankojen katkaisu.



Kaikki reunat kiinnitettiin siis liimalla ja koristeltiin eripaksuisilla paperinaruleteillä. Käytin sekä kolmen että kuuden säikeen lettejä. Maalasin istuimen ruskealla ja reunustin myös sen letillä. Jalkojen päähän purin paperinarua ja liimasin palaset, jotta jalat näyttäisivät viimeistellyiltä. Vain istuintyyny jäi sunnuntaille!






Sunnuntaina aloitin päivän tekemällä istuintyynyn ihan liimaamalla pahville täytevanua ja kangasta. Minulla on ollut tuo pieni kaistele ihanaa kukkakangasta jo pitkään ja nyt se löysi paikkansa!


Sen jälkeen oli vuorossa pormestarintuoli (Malmströmin Marian kirjasta). Tosin oikaisin käyttämällä balsaa runkona ja ajanpuutteen vuoksi vaihdoin puuviilun nahkaan.  Superkiva projekti, mutta pikkaisen meni aika tiukalle, jonka näkee siitä, että minulla ei ole kuin tämä yksi kuva tästä projektista. Minulla oli juuri nojatuolin kokoinen  pala tuota sinistä kangasta, enkä ollut ihan varma kankaan sopivuudesta tällaiseen taittelutyöhön. Onnistui paremmin kuin pelkäsin, varsinkin ensimmäiseksi työksi. Seuraavalla kerralla pikkaisen ohuempi kangas ja oikea puuviilu - 8-10mm balsa runkona toimii oikein hyvin! Käytin nojatuolin viimeistelyyn sinistä bunka-lankaa. jalat ovat maalattua balsaa.



Kaikenkaikkiaan oikein onnistunut kurssi - kiitos kaikille kurssilaisille hyvästä seurasta ja Johannalle kullanarvoisesta opetuksesta.




1 kommentti:

  1. Oikein onnistuneet molemmat, varsinkin korituoli on vaatinut kärsivällisyyttä!

    VastaaPoista